
Cum abordezi corect whoops-urile in supercross - invata de la Tom Vialle
Campionul mondial FIM Motocross si campionul AMA 250SX #1 din 2024-2025, Tom Vialle, explica cum a stapanit una dintre cele mai dificile provocari din Supercross
„Noua denivelari de 3 picioare, distribuite uniform, formeaza una dintre cele mai infricosatoare sectiuni ale unei piste de supercross. Cunoscute sub numele de ‘whoops,’ aceasta zona poate economisi aproape o secunda pe tur pentru cei mai experimentati si curajosi rideri care reusesc sa o traverseze. AMA Supercross, o componenta esentiala a Campionatului Supermotocross, este, fara indoiala, una dintre cele mai populare serii de curse motociclistice din Statele Unite. Acesta se desfasoara pe parcursul a 17 etape, in mai putin de 20 de saptamani, traversand intreaga tara, atragand pana la 60.000 de spectatori in anumite state si avand aproximativ jumatate de milion de telespectatori per cursa, pe TV si streaming.”
„Red Bull KTM are doi rideri in clasa 450SX (cu KTM 450 SX-F FACTORY EDITION) si cate un rider in fiecare divizie 250SX (pe KTM 250 SX-F FACTORY EDITION), concurand in 8 evenimente in regiunile de Est si Vest ale SUA. Tom Vialle, un tanar de 24 de ani din Avignon, Franta, s-a mutat in SUA in 2023 dupa ce a castigat Campionatele Mondiale FIM MX2 din 2020 si 2022. S-a adaptat rapid la supercross, castigand titlul din 2024 in 250SX East si aparand cu succes placa sa #1. Spre deosebire de multi rideri locali care si-au dezvoltat tehnica de ‘skim’ pe whoops de la o varsta frageda, Vialle a trebuit sa infrunte provocarea direct, perfectionandu-si rapid abilitatile. Avand o tranzitie rapida din motocross, Tom se afla in pozitia perfecta pentru a oferi perspective valoroase asupra artei de a ‘skim’ whoops.”
„Whoops sunt o caracteristica importanta pe orice pista de supercross si exista diferite tipuri cu care trebuie sa te confrunti. Conditia terenului joaca un rol major – daca este uscat sau aderent, deoarece acest lucru afecteaza tractiunea. Cand whoops-urile sunt uscate, trebuie sa le abordezi cu viteza maxima, dar trebuie sa ai grija sa nu accelerezi prea tare, altfel vei pierde tractiunea. Pe terenuri aderente sau moi, poti intra cu o viteza normala si deschide mai mult acceleratia pentru a evita derapajul rotilor. Fiecare rider isi doreste tractiune buna, iar cea mai buna abordare este sa lovesti whoops-urile cat mai agresiv posibil, desi acest lucru nu este intotdeauna usor. Whoops-urile noi sunt mai placute, dar atunci cand devin mai uzate si neuniforme in evenimentul principal, trebuie sa iti ajustezi tehnica pentru a face fata.”
„Cand vine vorba de a infrunta whoops-urile, exista doua tehnici principale: sari prin ele sau ‘skim’ peste ele. Anul trecut, in 2023, am sarit destul de mult, dar anul acesta m-am concentrat pe ‘skim’. Whoops-urile noi sunt mai usor de ‘skimuit’ si ramai deasupra lor, ceea ce este metoda mea preferata, desi depinde mult de conditiile pistei. Daca whoops-urile se degradeaza, dar terenul este aderent, saritul poate fi eficient. Daca terenul este uscat, ‘skim-ul’ este optiunea mai buna. Forma si lungimea whoops-urilor joaca, de asemenea, un rol, asa ca este important sa iti iei timp pentru a invata si a intelege cum va reactiona motocicleta ta. Daca ratezi unul, trebuie sa stii cum sa te recuperezi. Sunt mandru de cat am avansat – acum doua sau trei ani, nu puteam sa fac fata deloc whoops-urilor, dar acum ma descurc mult mai bine. Totul se rezuma la timp si antrenament. Cheia este sa intelegi mai intai motocicleta si, o data ce ai facut asta, poti ajusta tehnica proprie pentru a deveni mai bun.”
„Cred ca pozitia ideala a corpului pentru a infrunta whoops-urile este sa iti tii capul deasupra si perpendicular pe ghidon, cu coatele ridicate. De asemenea, trebuie sa iti muti corpul usor spre spatele motocicletei, dar nu prea mult, altfel risti sa ratezi unele whoops-uri cu roata din fata. Daca privesti videoclipuri cu cei mai buni rideri, atat din trecut cat si din prezent, vei vedea ca adopta aceasta pozitie agresiva, cu capul deasupra ghidonului si cu posteriorul cat mai in spate posibil. Plasarea picioarelor este esentiala pentru mentinerea tractiunii; picioarele trebuie sa ramana mai in spate pe pedale si bine lipite. Unii rideri chiar isi ajusteaza pedalele de picior cu 5-10 mm mai in spate pentru a ajuta in acest sens.”
„De ce dureaza atat de mult sa le faci corect? Nu sunt complet sigur, dar poate pentru ca whoops-urile sunt atat de imprevizibile. De exemplu, un triplu de supercross are o metoda standard de constructie – este aproape la fel la fiecare cursa si aproape ca am putea inchide ochii si sarim pe el! Dar nu este la fel si cu whoops-urile. Trebuie sa te obisnuiesti cu ele si sa fii pregatit sa te adaptezi in noaptea cursei. Poti sa te antrenezi cat de mult poti pentru whoops, si eu chiar fac asta, dar in antrenamentele de mijlocul saptamanii, de obicei sunt doar cativa dintre noi pe pista. La cursa, sunt 80-90 de rideri si whoops-urile se deterioreaza rapid. Poti sa intelegi cu adevarat cum sa le abordezi doar atunci cand concurezi.”
„Stapanirea sectiunii de whoops poate economisi timp pe tur, dar poate fi si un cosmar. Daca te chinui, incepi sa iti pui intrebari si devine si mai greu, dar cand ‘skimuiesti’ lin si te simti in control, iti da incredere. Desigur, poti salva cateva ‘momente’ din cand in cand, dar la un moment dat vei cadea in whoops si am cazut de multe ori! Este important sa intelegi limitele tale si ale motocicletei tale. Chiar si cei mai buni rideri au cazut in whoops, asa ca arata cat de greu este. Este un joc mental si trebuie sa te angajezi complet sa le treci.”
Te-ar putea interesa si:

Husqvarna Motorcycles stie ca pentru adevaratii pasionati de motociclete, mersul pe doua roti inseamna mult mai mult decat performanta — este o forma puternica de exprimare personala.Pentru a demonstra cat de departe poate merge personalizarea, b...
Citeste mai mult